TÜRKİYE'NİN TEK YETKİLİ KARADUT YETİŞTİRİCİSİ

 Tarih: 10-06-2017 18:51:41

ŞİFA KAYNAĞI KARADUT,KÖRFEZ'DE DE YETİŞTİRİLİYOR

E, C ve K vitaminleri içeren şifa kaynağı karadut, Türkiye’de sadece 1 kişi tarafından sertifikasyonlu olarak kapama bahçelerde üretiliyor. 4 ayrı bahçede 3 bin 850 ağacı bulunan Osman Laçin, bahçelerin artırılmasını istiyor.

TÜRKİYE'NİN TEK YETKİLİ KARADUT YETİŞTİRİCİSİ

Şifa kaynağı karadut meyvesi, sertifikasyonlu kapama bahçelerde Türkiye’de sadece 1 üretici tarafından üretiliyor. Merkezi ve üretim tesisleri Kazdağları’nın eteklerindeki Edremit ilçesinin Avcılaraltı bölgesinde olan firma, katkı maddesi kullanmadan karadut şurubu, karadut püresi, karadut lokumu ve reçeli üretiyor. Karadut Dede olarak anılan tekstil mühendisi Osman Laçin’in sahibi olduğu İzmir ve Balıkesir’deki 4 ayrı kapama bahçelerinde toplam 3 bin 850 karadut ağacı bulunuyor. Bakanlık denetimindeki kapama karadut bahçelerinin artırılması ve ülke ekonomisine katkı sağlanmasını isteyen Osman Laçin, TV100 mikrofonlarına karadut ile ilgili özel açıklamalarda bulundu. Halsizlik, ağız ve boğaz enfeksiyonları, kan basıncı kan şekerinin dengelenmesi, sindirim sisteminin düzenlenmesi, saç ve dişlerin güçlendirilmesi, gastrit ve hepatit tedavisi uykusuzluk problemi ve daha bir çok hastalığın tedavisinde etkili olan karadut ile ilgili konuşan Laçin, “Bana karadut sevdalısı dede diyorlar. Öz değerleri çok yüksek, yemesi çok rahat olan değerli bir meyvedir. Ekonomik değeri de yüksektir. Karadut ağacı, binlerce yıldır Anadolu’dan Himalaya Dağları’na kadar uzanan bölgede yetişen, zeytinin kardeşi olarak adlandırabileceğimiz bir ağaçtır. Dünyada böceklenmeyen tek ağaç karadut ağacıdır. Meyveler elle toplanmalıdır. Beyaz dutlar şeker oranları yüksek farklı meyvelerdir. Karadut, binlerce yıldır çocukların ağız yaralarında, bebekliklerinden itibaren kullanılan, antiseptik bir meyvedir. Karadut, geçmişte teknik olanaksızlıklar nedeniyle mevsim içinde tüketilen bir meyveydi ve artık şoklanıp dondurularak muhafaza ediliyor ve her mevsimde öz değerlerini kaybetmeden tüketilebiliyor. Çekirdeklerinde yüzde70’e yakın E vitamini bulunuyor. Değişik işleme teknikleriyle püre, şurup ve reçel olarak ta tüketiliyor. En faydalısı da püresidir. Kandaki trombosit değerlerini yükseltir ve kanser tedavilerindeki kemoterapide de kullanılır” şeklinde konuştu.

“Fidanları kendi ellerimle diktim”

Karadut ağaçlarını Balıkesir ve İzmir’deki 4 ayrı bahçede oluşturan üretici Osman Laçin, fidanları kendi elleriyle diktiğini söyleyerek, “Karadut geçmişte bahçe kenarlarında az şekilde yapılıyordu. Fakat artık karadut, kapama bahçelerde yetiştiriliyor. Ben ilk olarak bin 100 ağaçlık bir bahçeyi tesis ettim ve fidanları ellerimle diktim. Çıkan meyvelerimi püre haline getiriyor, püreyi de şekerleyerek katkısız şurup olarak halka arz ediyorum. Ülkemizin ciddi lokum üreticilerine bu meyveyi verip karadut lokumu da üretiyorum. Şurup, sulandırıldığı zaman karadut suyu olarak adlandırılıyor ve satılıyor. Ülkemizde karadut en çok dondurma sanayinde kullanılıyor. Dünya genelinde meyveler yoğurt ile birlikte tüketiliyor. Yoğurt ile birlikte tüketilince etken madde emilimi daha ciddi oranda oluyor. İnşallah ülkemizdeki firmalar önümüzdeki zamanlarda bunu yoğurt ile birleştirip satarlar. Solucan gübresi ve doğal gübrelerle ağaçlarımı gübreliyorum. 2013 yılında İzmir Menemen bölgesinde bin 100 ağaçlık bahçemi tesis ederek başladım ve hemen organik sertifikasyon kuruluşlarına müracaat ettim. 3 yıllık geçiş döneminden sonra meyvelerimizi organik olarak topluyoruz. Balıkesir yöresinde ise Altınova bölgesinde 800 ağaçlık bahçe, Burhaniye bölgemizde750 ağaçlık bahçe ve Sındırgı bölgemizde bin 200 ağaçlık bahçe tesis ettik. Bu bahçelerimiz de organik sertifikasyon kapsamına alındı. Sürdürülebilir tarım yapıyoruz. 3 bin 850 ağacım var ve artırmaya çalışıyoruz. İnsanlara geçim kapıları oluşturuyoruz” dedi.

“Karadut ile büyük paralar kazanılabilir”

Yabancı ülkelerden gelen yoğun taleplerin karşılanması için kapama bahçelerin artırılması gerektiğini ifade ederek, bu bahçeleri oluşturanların büyük paralar kazanabileceğini belirten Laçin, “Bu ürünün yaygınlaşmasını istiyorum. Ciddi miktarda kapalı bahçeler yapılmalı ve ülke ekonomisine kazandırılmalı. Bu meyve insan sağlığının hizmetindedir. Bu konuda sayın Balıkesir Valimize bilgiler verdik ve bizleri İl Tarım Müdürümüze yönlendirdi. İlçe Tarım Müdürlerimiz gözetimindeki kapama bahçelerimizde, sağlıklı organik karadut meyveleri yetiştiriyoruz. Ürünümüzü kullanan üretici firmalara, yurt dışında tanıtan sanayici arkadaşlarımıza ve tüm yetkililere teşekkür ediyoruz. İnsanlar kapalı bahçeler ile büyük miktarda üretim iyi paralar kazanabilir. Karadut aromalı şurubu alıp, plastik kapaklı şişelerde pazarlayıp, piyasada haksız rekabet yapanlar, kimyasal karışımlı karadut ile alakasız ürünleri karadut olarak satmak ta üzüntü vericidir. Hakiki meyve ile üretilen meyve şurupları varken, emitasyon ürünlere rağbet gösterilmemeli. Türkiye’de de bu ürünün sertifikasyonlu olarak yetiştirilebildiğini gösterdik. Kesin olmamakla birlikte, Türkiye’de 500-600 ton civarında kapama bahçe olmadan bir karadut rekoltesi var. Yurt dışı taleplerini ülkemiz şu anda karşılayamıyor. İnşallah ileride bu ağaçlar çoğaltılır ve milli ekonomimize katkı olur” diye konuştu.

“Ülkemizde karadut bahçeleri artırılmalı”

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Edremit Ziraat Odası Başkan Vekili Ali Yılmaz Diker ise, karadut ağaçlarının yaygınlaştırılması gerektiğine vurgu yaparak, “Karadut çok şifalı bir meyvedir ve bölgemiz karadut ağaçlarının yetişmesine olanak sağlayacak yeterli iklime sahiptir. Edremit Körfezi’nde yıllardır tarla sahipleri, tarlalarının dış kısımlarında ve evlerin bahçelerinde karadut ağaçları yetiştirmekteydi. Fakat girişimci Osman Laçin ağabeyimiz, elini taşın altına koyarak bakanlık denetiminde sertifikasyonlu karadut bahçeleri oluşturdu. Bu şekilde üretim daha ciddi bir boyut kazanırken, ithalat ve ihracatın da önü açıldı. Kapama bahçelerin çoğalması bölgemiz ve ülkemiz ekonomisi bakımından çok önemlidir. Karadut, yabancı ülkelerde yaygın biçimde tüketiliyor ve oldukça fazla talep var. Fakat ülkemizde iç piyasaya yetecek kadar bile karadut yetiştirilmediğini biliyoruz. Bu bakımdan karadut ağacı yetiştiren üreticiler memnun kalacaktır. Bu bahçelerin artırılmasını temenni ediyoruz” dedi.

  Kaynak: Haber Merkezi
ANAHTAR KELİMELER
  Hava Durumu HABERLERİ
AVLU BALIKESİR'İ HİÇ GEZDİNİZ Mİ..?DÜŞÜNCELERİNİZ...
YUKARI