BALIKESİR'DE ' SİRKE ŞENLİĞİ '

 Tarih: 07-08-2017 08:03:28

Gömeç ilçesinde, bir firma tarafından ‘Sirke Şenliği’ gerçekleştirilirken, uzmanlar sirke yapımını ve faydalarını anlattı.

 

Dünya çapında düzenlenen zeytinyağı yarışmalarında birincilik ödülleri alan Gömeç ilçesindeki bir üretici firma, sirke üretiminde de bölgenin adını duyurabilmek için ilk kez ‘Sirke Şenliği’ gerçekleştirdi. İlçenin Karaağaç Mahallesi’nde bulunan zeytinyağı fabrikası, butik otel ve sirke üretim hanesinin bahçesinde gerçekleştirilen şenliğe, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Gömeç Kaymakam Vekili ve Havran Kaymakamı Ahmet Türköz, Gömeç Belediye Başkanı Kazım Arslan, Burhaniye Belediye Başkanı Necdet Uysal, Balıkesir Defterdarımız İzzet Patan, sirke uzmanları ve davetliler katıldı.

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunarak başlayan şenlikte, Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, Sirke Uzmanı ve kitap editörü Nihal Doğan, Makroekonomist Jean Zignani panel gerçekleştirdi. Katılımcıların sorularını da yanıtlayan panelistler, sirkenin faydalarını anlatarak doğal yöntemlerle üretilmiş sirkelerin tüketilmesi gerektiğini vurguladı.

 

Probiyotiklerin faydalarından bahseden Dr. Ümit Aktaş, “Probiyotikler insan sağlığı açısından çok önemlidir. Tuzlu gıdaların içinde bile şeker vardır. Diyabet hastalığı çok önemli. Bu hastalık çok hızlı artıyor. 30 milyonun üzerinde ülkemizde diyabet hastası var. Sağlığınızı korumak sizin elinizde. Vücudumuzda ortalama 350 metrekare bağırsak var. Probiyotikler bağırsaklarımız için çok önemli. Vücudumuzu oluşturan yaklaşık 10 trilyon hücre var ve bunun 10 katı da bağırsaklarımızda probiyotik var. Yani bağırsaklarımızda 100 trilyon probiyotik bulunuyor. Bu bizim iç savunma duvarımızdır” dedi.

 

Makroekonomist Jean Zignani, fabrikasyon üretim sirkelerin 24 saatte hazır hale getirildiğini ve içerisinde sadece asitikasit barındığına dikkat çekerek, “Özel üretimle, eski metotlarla üretilen sirkeler fıçılarda en az 3-4 ay bekletiliyor. Bazen 3-4 yıl ve hatta 40 yıla kadar bekletilen sirkeler de vardır. İçerisinde de bol bol faydalı mikroorganizmalar barındırıyor. Gerçek sirke böyle oluyor. Oksidasyon yaşanan bu fıçılarda gerçek sirke oluşuyor. Tahta fıçıda bekletildiğinde, bakteriler lifler üretiyor ve antioksidan özelliği de oluyor. Biz buna sirkenin anası diyoruz. Şeffaf süngerimsi bir yapıda oluyor. Filtre yapılmadan tüketildiğinde lifler vücudumuza da geçiyor. Bu da sirkenin ikinci faydasıdır” diye konuştu.

Konuşma yapan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, 25 yılı aşkın zamandır şeker hastası olduğunu ifade ederek, “Diyabet, şeker hastalarının eslenmeleri çok önemlidir. Eğer sağlıklı, düzenli beslenirseniz, düzenli, sağlıklı bir hayatınız oluyor. Fakat düzenli beslenmediğiniz takdirde sağlık sorunları başlıyor. Bende Ümit hocamızın hastalarından bir tanesiyim. İlk gittiğimde kendisine, sıfır buğday, sığır şeker dedi. Peki hocam dedim ve 5-6 ay bunu uyguladığımda, kullanmış olduğum ilaçların dozajını yarı yarıya düşürdük. Tam uygulasak bekli hiç ilaç alma ihtiyacı olmayacak. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin bir fırını var. İlk gittiğimde orada sağlıksız şartlarda çalışıldığını gördüm. Madem ki, bu işi yapıyorsak, hem sağlıklı yapalım, hem de insanların beslenmelerine katkımız olsun. Araştırdık ve Almanya’dan bir ekşi maya hattını satın aldık. Ekşi mayalı bir laminasyon hattı da aldık. Bu ekmeği hiç katkı maddesi kullanmadan ekşi maya ile yapmayı başardık. Geçen hafta Alman ustalar Balıkesir’delerdi. Yeni formüller, yeni çeşit ekmekler planlıyor. Bende kendi ürettiğimiz ekmeği yemeye başladım.

Panelin ardından, protokol mensupları tarafından panelistlere teşekkür plaketleri verildi ve halk oyunları gösterileri sunuldu. Daha sonra, Sirke Uzmanı Nihal Doğan, davetlilerin karşısında elma sirkesi yaparak, imalat aşamasındaki püf noktalarını anlattı. Şenlik, sirke imalathanesinin gezilmesiyle son buldu. Programı düzenleyen Özem Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Manisalı, ürettikleri 18 çeşit sirkeyi anlatarak protokol mensuplarına detaylı bilgiler verdi. Şenliğin ardından, butik otel ve zeytinyağı fabrikası gezildi.

Şenlik sonrasında TV100 mikrofonlarına açıklamalar yapan yetkililer, sirke ile ilgili ayrıntılı bilgiler verdi. 18 çeşit sirke üretebildiklerini söyleyen şirketin yönetim kurulu başkanı Mehmet Manisalı, “Burada, gerçek meyvelerden geleneksel Türk sirkesi üretiyoruz. İçerisine dışarıdan herhangi bir madde koymadan, ahşap meşe fıçılarda bekleterek sirkelenmesini sağlıyoruz” dedi.

  Kaynak: Haber Merkezi
ANAHTAR KELİMELER
  Hava Durumu HABERLERİ
AVLU BALIKESİR'İ HİÇ GEZDİNİZ Mİ..?DÜŞÜNCELERİNİZ...
YUKARI